Yabancıların Yeni Zelanda’da banka hesabı açması genellikle kolay bir süreç olarak tanımlanmakta. Ülkede banka hesabı açmak isteyen yabancının, Yeni Zelanda’da kalmasına izin veren bir vizesi olmalıdır. Çalışma, oturma ya da öğrenci vizesi olan yabancı, Yeni Zelanda’da banka hesabı açmak için başvurabilir.

Yeni Zelanda’da banka hesabı açmak için genellikle istenen başlıca belgeler şunlardır:

Kimlik belgesi (Yeni Zelanda kimliği veya pasaport)
İkamet belgesi (Yurt dışındaki mevcut adres kullanılabilir, ancak Yeni Zelanda'da kalıcı bir adres sağlamak gerekecektir.)
Yeni Zelanda vergi numarası (Henüz yoksa, başvuru sahibinin menşe ülkesindeki vergi numarası veya vergi beyannamesi kullanılabilir.)
Vize belgesi (Çalışma, ikamet ya da öğrenci vizesi)
Banka hesabı açmak isteyen yabancıların karşılaşabileceği belli başlı ücretler şunlardır:

Bir Yeni Zelanda hesabıyla, yurt dışında ATM ve EFTPOS olanaklarını kullanmak için genellikle ücret ödenir.
Otomatik ödeme kurulumu gibi hizmet değişiklikleri için de bir defaya mahsus ücret ödenebilir.
Çek veya elektronik ödemelerden biri işleme konulmazsa banka hesap sahibinden ücret alabilir.
Hesaba yatırılacak asgari tutarlar değişiklik göstermekle birlikte, genellikle 100 ila 1.000 NZD arasındadır. Ancak, asgari tutarın yatırılması gerekmeyen birçok hesap türü de bulunmaktadır.

Yeni Zelanda bankaları
Yeni Zelanda'da yabancılar için uygun seçenek ve ürünler sunan birçok banka bulunur. Geleneksel bankalar arasında en bilinenler şunlardır:

ANZ Bank
ASB Bank
BNZ Bank
Kiwibank
Westpac
Bu bankalar, ücretsiz banka hesaplarının yanı sıra Yeni Zelanda'daki en iyi mobil bankacılık seçeneklerinden bazılarını da sunar. Geleneksel bankacılığın dışında alternatif arayanlar, Yeni Zelanda’da hizmet veren kredi birlikleri ve inşaat kooperatiflerine başvurabilir. Geleneksel bankalardan farklı olan bu kurumlar da çeşitli bankacılık hizmetleri sunar. Kredi birlikleri ve kooperatifler de, ülkedeki bankacılık düzenleyici otoritesi olan Yeni Zelanda Merkez Bankasına kayıtlıdır ve denetime tabidir.

Ülkede şubeleri aracılığıyla faaliyet gösteren başlıca uluslararası bankalar şunlardır:

Banque Nationale de Paris
Barclays
Citibank, N.A.
Deutsche Bank AG
The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ³
Yeni Zelanda'da banka hesabı açma süreci
Yeni Zelanda'da banka hesabı açmadan önce, banka hesap türleri ve kapsamları hakkında araştırma yapılması önerilir. Banka hesapları ve ürünleri konusunda çok sayıda seçenek vardır. Bunlar hakkında ön bilgi sahibi olarak karar almak bankacılık işlemlerini sorunsuz yürütmek açısından önemlidir. Bazı banka hesapları öğrenciler için daha uygundur, bazıları ise düzenli maaşı olanlar veya birden fazla para birimi kullanması gerekenlerin ihtiyaçlarına yöneliktir.

Hesap uygulama üzerinden uzaktan açılmış olsa bile, hesabın kullanılması ve paraya erişim için şubeye gidilerek hesabın etkinleştirilmesi gerekir. Yoğun yerleşim yerlerinde hesaba erişim sıkıntısı yaşamamak için, en kısa sürede randevu alınması önerilir. Şahsi başvuruda bankanın istediği ilave belgeler varsa randevu oluşturulurken bildirilir.

Yeni Zelanda'da banka hesabı açmak için gerekli belgeler
Yeni Zelanda’da banka hesabı açmak, bu ülkede vergi numarası (IRD) almak için gereklidir. Banka hesabı açmak için IRD numarası şart değildir ancak IRD numarası almak için banka hesabı açılmalıdır.

Yeni Zelanda’da her vergi mükellefinin bir IRD numarası bulunur. Oturum izniyle IRD numarası almak için şu belgeler istenir:

Pasaport bilgileri
Göçmenlik Başvuru Numarası (Yeni Zelanda Göçmenlik Dairesinden alınan vize onay mektubunda bulunabilir.)
Başvuru sahibi Yeni Zelanda’ya çalışma vizesiyle geliyorsa ilave olarak şu belgeler istenir:

Yurt dışından alınan en son vergi numarası (varsa)
Başvuru sahibinin adını ve hesap numarasını içeren, Yeni Zelanda'da bir banka hesabına ilişkin belgeler.
Başvuru sahibi belgeleri hazır olduğunda, online başvuru formunu veya eşdeğer fiziksel kopyasını (IR742 formu) Yeni Zelanda postanelerinde (PostShops) doldurabilir. Başvuru işleme konulduktan sonra, IRD numarası 2-12 gün içerisinde verilir.

Bunların haricinde,

İsterseniz Wise ile geleneksel bankacılık kesintilerine takılmadan Yeni Zelanda Doları IBAN ve banka hesabı açabilirsiniz.

Buradan referansımla bir Wise hesabı açarak ilk 2 seferde ücretsiz gönderim hakkı, diğer gönderimlerinizde bankalara göre %85 daha uygun gönderimler yapabilirsiniz. https://wise.com/invite/u/birolcakir