Almanya’da lisans tamamlamak için Türkiye'den 2 yıllık ön lisans mezunu olarak diplomanızı aldığınızda başvuru yapılabilirsiniz veya Lisan okurken 3. veya 4. sınıfta ayrılarak Almanya'da bir Üniversite, yarım bıraktığınız Lisans eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.. Türkiye’de bitirdiğiniz ön lisans bölümüne ya da benzer bir bölüme devam ederek lisans eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. MYO Mezunu olmanız yeterli, DGS veya farklı bir sınava girmenize gerek yok. Almanya üniversiteleri’nin son başvuru trarihleri 15 Temmuz ve 15 Ocaktır.  Almanca yeterliliğiniz yoksa öncelikle Almanca dil kursu almanız gerekir, dil yeterliliğine ulaştıktan sonra DSH veya TESTdaf sınavında başarı göstererek Almanya’da üniversite eğitimi başlayabilir. Almanyada lisans eğitimine başladığınızda  Türkiye’de almış oldugunuz derslerin belirli bir kısmı sayılır, içerik ve kredi farklarından dolayı bütün dersleri saydırmak mümkün değildir.

Türkiye’de 4 yıllık bir lisans programında okuyan öğrenci için geçiş de yapılabilir. Türkiye’de yarıda bırakmış olduğunuz eğitimin devamı şeklinde bir geçis yapmanız pek mümkün değildir. Derslerin belirli bir kısmı sayılır, içerik ve kredi farklarından dolayı bütün dersleri saydıramazsınız.


Almanya’da çoğu üniversite ücretsizdir; Almanya’da üniversite ücretleri dönemlik 150 Euro ile 500 Euro arasında değişmektedir. Aylık yeme-içme, konaklama, ulaşım giderleri ise yaklaşık 700 – 900 Euro civarındadır.