Ana içeriğe atla

Fransa'da Banka Hesabı Açmak

 Fransa’da banka hesabı açmak için bilmeniz gerekenler

Yerleşmek, eğitim almak, iş kurmak, ev satın almak, e-ticaret yapmak, para transferi yapmak, faturalarınızı ödemek gibi birçok farklı nedenden dolayı Fransa’da banka hesabı açmaya ihtiyacınız olabilir. Fransa’da bu konuda size yardımcı olabilecek pek çok yerel ve uluslararası banka mevcuttur.

Fransız vatandaşları, Fransa’da yaşayanlar, Avrupa Birliği’nde veya Avrupa Ekonomik Alanı’nda ikamet edenler bu ülkede kolaylıkla banka hesabı açabilirler. Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar için bu süreç meşakkatli ve masraflı olabilir.¹

Banka hesabı açmak için Fransa’da ikamet etme zorunluluğu AB vatandaşlarında aranmaz. Eğer bir AB vatandaşı iseniz dilediğiniz bankadan geçici ikamet edenler için mevduat hesabı (Fransızcasıyla compte non-résident)

Fransa’da bir bankadan hesap açmak için gerekli belgeler:

Kimlik bilgileriniz: pasaport, nüfus cüzdanı gibi açıkça kimliğinizi ortaya koyan resmî belgeler.
İkamet adresiniz: Fransa’da kaldığınızı ispatlayan belgeler. Özellikle elektrik, su gibi kamu hizmetlerine ait faturanız ve kira kontratınız istenmektedir.
Oturum izniniz: oturma izninizi gösteren vizeniz.
Öğrenci olduğunuzu veya bir işletmede çalıştığınızı gösterir belgeler (bankaya bağlı)
Gelir durumunuz veya referans (bankaya bağlı)
Bu belgeleriniz Fransızca değilse noter veya Apostil onaylı çevirileri olmalıdır. Bahsettiğimiz bu belgeler yüz yüze banka şubesinden yapacağınız başvurular için geçerlidir.

Türkiye’den Fransa’da banka hesabı açmak imkansız olmasa da oldukça zorlu bir süreçtir ve hesabınızın açılacağı da garanti değildir. Çünkü Türkiye Avrupa Birliği üyesi değildir. Hâliyle Türkiye’de ikamet edenler, AB vatandaşlarının yararlandığı haklardan Fransa’da yararlanamaz. Bu durum sadece Türkiye’de yaşayanlar için değil diğer üçüncü ülke vatandaşları için de geçerlidir.

Fransa’daki birçok banka, internet ve mobil bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmeniz için Fransa’da ikamet etmenizi veya şubeden yüz yüze hesap açtıktan sonra bu hizmetleri kullanmanıza izin verir. Dolayısıyla Türkiye’den yapacağınız başvurularda ikamet sorunu ortaya çıkabilir. İkamet sorununu bir şekilde çözseniz dahi AB vatandaşı olmadığınızdan hesabınızda belirli oranlarda para bulundurmanız veya ücret ödemeniz istenebilir.

Uluslararası bankalara başvurarak Fransa merkezli bir hesap açmanız mümkün olabilir. Banka sizden birçok belge, ücret veya depozito isteyebilir. Detaylar için banka şubesi ile iletişime geçmeniz yararınıza olacaktır.

Bunların haricinde,

İsterseniz Wise ile geleneksel bankacılık kesintilerine takılmadan Fransa Euro IBAN ve banka hesabı açabilirsiniz.

Buradan referansımla bir Wise hesabı açarak ilk 2 seferde ücretsiz gönderim hakkı, diğer gönderimlerinizde Alman bankalarına göre %85 daha uygun gönderimler yapabilirsiniz. https://wise.com/invite/u/birolcakir