Ana içeriğe atla

İngiltere'de Banka Hesabı Açmak

 İngiltere’de birçok sebepten dolayı banka hesabı açmanız gerekebilir: iş bulma, öğrencilik veya ticaret.


Tabii ki bunun bazı şartları mevcut. İngiltere’de fiziksel olarak banka hesabı açma adımlarına ve bunun için gereken belgelere göz atalım.

İngiltere’de geleneksel bir banka hesap açmak için:

İstenen belgeleri önceden temin edin ve eksiksiz olduklarından emin olun. (Bu belgelerin temel bir listesini aşağıda bulabilirsiniz.)
İhtiyaçlarınıza uygun hizmet sunan bir bankanın şubesine gidin. Bazı bankalar önden online randevu almanızı isteyebilir.*
Size verilen başvuru formunu dikkatle okuyun ve eksiksiz doldurun. (Formu imzalamadan önce aklınıza takılan sorular varsa sormayı unutmayın. Aylık veya yıllık ücretlerle kesintiler konusunda dikkatli olun.)
Formla birlikte söz konusu belgeleri de teslim edin. Bu belgeler hem bankanın hem de sizin güvenliğiniz için gereklidir.
Banka hesabınız onaylandığında banka kartınızı beklemelisiniz. Onayla birlikte bu sürecin 1 ayı bulabileceğini unutmayın.
Başvurduğunuz banka tarafından reddedilirseniz başka bir şubeden veya başka bir bankadan tekrar başvuru yapın.
*İngiltere’nin en büyük bankaları Barclays, Lloyds, HSBC ve NatWest’tir. Ancak yeni nesil çözümler sunan alternatif bankalar bulmanız da mümkün. Uluslararası hesap sunan bankaların şubeleri arasında işlem yapmanız biraz daha kolay olabilir. Hangi bankanın ihtiyaçlarınıza uygun hizmet sunduğu konusu biraz karmaşıktır. İngiltere’de rekabet yüksek olduğu için bankalar müşterileri kendilerine çekebilmek için çeşitli paketler sunar. Öğrenci ya da çalışan olmanıza göre farklı bankaları tercih etmeniz gerekebilir.

Not: Ülkede ikametiniz sonlandığında, kullanmayı düşünmediğiniz banka hesaplarınızı kapatmayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde, söz konusu ücretler ve kesintiler bakiyenizden otomatik olarak çekilmeye devam edebilir.

İngiltere’de banka hesabı açmak için gereken belgeler
İngiltere’de banka hesabı açmanız için gereken belgeler bankadan bankaya değişebilir. O yüzden başvuracağınız bankanın istediği belgelerden emin olmalısınız.

Temel olarak iki belgeye ihtiyacınız var:

Geçerli bir kimlik belgesi: Nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet.
Geçerli bir ikamet belgesi: Kira sözleşmesi, mortgage özeti, 3 aydan yeni elektrik faturası, 3 aydan yeni doğalgaz faturası, 3 aydan yeni banka veya kredi kartı dökümü, belediye vergi makbuzu.
İngiltere’de banka hesabı açmanın maliyeti
İngiltere’nin büyük bankalarından birçoğu, ödeme yapmaya ve almaya yönelik temel hesaplar için aylık ücretler istemez.

Ekstra avantajlar için premium bir hesap açtırmak isterseniz ilave ücretler ödemeniz gerekebilir. Ayrıca, bu banka hesapları için kriterler daha fazla olabilir.

Hesabınızda istenmeyen kesintiler olmaması için, yukarıda belirttiğimiz üzere, sözleşmeyi dikkatle okumalı, aklınızdaki soruları sormalı ve bakiyenizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

İngiltere’ye gitmeden banka hesabı açmak
İngiltere’de kullanabileceğiniz hesap bilgileri edinmek için bizzat ülkede bulunmanıza gerek yok.

Bazı bankalar online hesap açma imkanı sunabilir. Ne var ki, bu işlem zorlu ve pahalı olabilir.

Bunların haricinde,

İsterseniz Wise ile geleneksel bankacılık kesintilerine takılmadan İngiltere Sterling IBAN ve banka hesabı açabilirsiniz.

Buradan referansımla bir Wise hesabı açarak ilk 2 seferde ücretsiz gönderim hakkı, diğer gönderimlerinizde Alman bankalarına göre %85 daha uygun gönderimler yapabilirsiniz. https://wise.com/invite/u/birolcakir