Ana içeriğe atla

İrlanda Sağlık Sistemi

  Bir Pratisyen Hekim (GP), ameliyathanesinde (ofisinde) veya hastanın evinde insanlara sağlık hizmetleri sunan bir doktordur. Tıbbi Kartınız veya GP Ziyaret Kartınız yoksa bu hizmet için ödeme yapmanız gerekecektir.

İrlanda’da GP hizmetleri için belirlenmiş bir ücret yoktur. Maliyetleri kontrol etmek isterseniz, doğrudan yerel ameliyatınıza başvurun. Şu anda, ziyaret başına ücret yaklaşık 60 € ‘dur.
“Normalde ikamet ediyorsanız”, ücretsiz veya İrlanda hükümeti tarafından sübvanse edilen bir dizi kamu sağlığı hizmetine erişebilirsiniz. Genellikle, en az bir yıl burada yaşıyorsanız veya en az bir yıl İrlanda’da yaşamak istiyorsanız, “olağan ikamet” olarak kabul edilirsiniz.

Kamu sağlık sisteminde iki tür hasta vardır:

Kategori 1 – Tıbbi Kartlı Kişiler (halk sağlığı hizmetlerine tam erişim hakkı)
Kategori 2 – Tıbbi Kartsız Kişiler (halk sağlığı hizmetlerine sınırlı erişim).
Sağlık merkezlerinde bir doktor tarafından muayane edilme ücreti 50-60 Euro civarındadır. Doktor sayısının az olması nedeniyle Acil servis, adının aksine oldukça yavaştır. Acilde bekleme süresi ortalama 3 saattir. Acil bakım ücreti ise 100 Euro’dur. Şayet durumunuz gerçekten acil değil ise hastanelerin acil servisine gitmenizi tavsiye etmiyoruz.

Maalesef İrlanda’da nöbetci eczane kavramı da Türkiye’dekinden farklıdır. Normal eczaneler akşam 6-7 gibi kapanırken, İrlanda’da nöbetçi eczaneler sadece 11’e kadar açıktır. Şayet belirli bir rahatsızlığınız varsa doktor reçeteniz ile birlikte ilaçlarınızı gelirken İrlanda’ya getirmenizi tavsiye ediyoruz.
İrlanda’da sağlık sigortası özellikle öğrenciler için oldukça önemlidir. İrlanda’ya gelirken İrlanda’da kalmayı planladığınız toplam süre boyunca seyahat sağlık sigortanızı kesinlikle yaptırmanızı öneririz. Okuldan da zorunlu olan sağlık sigortasını zaten yaptıracağınız için tedavi olduğunuzda ya da beklenmedik bir durumla karşılaştığınızda çok yüksek ücretler ödemeniz söz konusu olabilir. Fakat sağlık sigortanız olduğu takdirde hastaneye ve tedavinize bağlı olarak değişmek ile birlikte ya hiç ya da masrafların belirli bir kısmını karşılarsınız.