Ana içeriğe atla

Letonya'da Banka Hesabı Açmak

Ülkede kişisel veya ticari sebeplerle bir banka hesabı açmak isteyebilirsiniz. Letonya’nın SEPA içinde yer alması bazı avantajlar sağlar. Banka hesabı açmak için birtakım şartların yerine getirilmesi veya bazı belgelerin sunulması gerekebilir.

Letonya’da yerleşik olmayan yabancılar da ülkede banka hesabı açabilir.
AB ve AEA dışında yer alan ülke vatandaşları için ek belge istenebilir.
Bu ek incelemede, başvuran kişinin Letonya’da başka bir hesabı olup olmadığına bakılır. Ayrıca diğer ülkelerdeki mevcut hesapları incelenir. Amaç, başvuran kişinin olumsuz bir kredi geçmişi olup olmadığı netleştirmektir.

Genel olarak çoğu bankada hesap açmak için 18 yaş ve üstü olmak, geçerli bir kimlik kartına veya pasaporta sahip olmak yeterlidir. Ancak bankalara göre değişen ek bilgi ve belge talebi olabilir.

Banka hesabı açarken Letonya’da yaşayan yabancılar için oturum izni talep edilebilir. Özellikle banka şubesi aracılığıyla yapılacak başvurularda oturum izni ve diğer seyahat izin belgelerinin sunulması istenebilir. Bazı bankalar, oturum izni olmayanlara hesap açmak istemeyebilir.

Genellikle kişisel hesap açılışı ücretsizdir ve bazı bankalarda hesap işletim ücreti alınmayabilir.³ Hesabın hareketsiz kalması durumunda işletim ücreti veya diğer bankacılık işlemlerinden komisyon talep edilebilir. Bazı bankalar, AB vatandaşı olmayan ve oturum izni olmayan kişilerin hesap açılışı belgelerinin doğrulanması için 200 euro civarında bir ücret de talep edebilir.

Letonya bankaları
Letonya’da yerel ve uluslararası faaliyet yürüten birçok banka vardır. Bu bankaların bir kısmı Letonya’da ikamet etmeyen yabancılara internet bankacılığı veya mobil bankacılık ile hesap açabilir. Bazı bankalar ise ülkede ikamet etmeyen kişilerin fiziki şubeye başvurmalarını talep etmektedir. Letonya’da ikamet etmeyenlerin hesap açılabileceği bazı bankalar şunlardır:

Swedbank
Rietumu
SEB
Citadele – şubeye gitmek gerekiyor
BluOr – şubeye gitmek gerekiyor
Luminor – şubeye gitmek gerekiyor
Letonya’da bankalarda açılabilecek hesap türleri arasında şunlar sayılabilir:

Temel hesap (basic account): Hesaba para yatırma ve çekme, ödeme yapma gibi en temel bankacılık hizmetleri için kullanılır.
Cari hesap (current account): Temel bankacılık işlemlerinin yanı sıra banka kartı, kredi kartı, çek, çoklu döviz desteği gibi ek özellikler sunar.
Emanet/Güvenli hesap (escrow account): Araba, ev vb. alım-satım işlemlerinde kullanılarak oluşabilecek riskleri en aza indirir.
Menkul kıymetler hesabı (securities account): Menkul kıymetlerin alım-satım işlemlerinde kullanılır.
Şirket hesabı (company account): Ticari faaliyette bulunan tüzel kişiler yani işletmeler için açılan ticari hesaptır.

Letonya'da banka hesabı açma süreci
Hesap açmak için ilgili bankadan randevu alarak en yakın şubeye gidilebilir veya online kanallar kullanılabilir. Genel olarak hesap açma süreci şöyle işler:
Başvuru formu doldurulup teslim edilir.
Kimlik doğrulaması için müşteri temsilcisi ile görüntülü görüşme yapılır veya kimlik bilgileri sisteme yüklenir ya da bir özçekim aracılığıyla biyometrik veriler alınır.
Gerekli belgeler ibraz edilir.
Belgeler incelenir ve her şey yolunda giderse hesap açılır.
Hesap açılış süresi bankaya göre değişmekle birlikte 2 ila 5 iş günü sürebilir. Eğer kart teslimatı da söz konusu olursa süre 1 haftayı bulabilir. Ayrıca Letonya’da yerleşik olmayanların bilgilerinin kontrol edilmesi hesap açılış süresini uzatabilir.

Bazı bankalar yabancıların, özellikle Letonya’da ikamet etmeyenlerin, hesap açılışı için şubeye gelmesini ve şahsen başvuruda bulunmasını talep etmektedir.

Banka seçimi yaparken hesap açılış işlemlerine, istenilen belgelere, ödenecek ücretlere ve yapılacak işlemlerde alınan komisyonlara dikkat edilmelidir. Letonya’da ikamet etmeyenlerden bankalar daha fazla belge, ücret ve komisyon talep edebilir. Başvuru reddedilirse başvuru ücreti iade edilmeyebilir.

Letonya'da banka hesabı açmak için gerekli belgeler
Banka hesabı açmak için şubeye başvurulduğunda oturma izni talep edilebilir veya Letonya ile olan bağın ispatlanması istenebilir. Bu durum bankalar arasında değişiklik gösterebilir. Mobil cihazlardan yapılacak başvurularda bazı bankalar Letonya’da kayıtlı bir telefon numarası ve adres talep edebilir.

İnternet üzerinden veya mobil cihazlar aracılığıyla uzaktan yapılacak başvurularda kimlik doğrulama işlemleri için bankalar farklı yöntemler kullanır. Bu yöntemlerden birine veya tamamına sahip olmak Letonya’da ikamet etmeyenler için işlemleri hızlandırabilir.

Kimlik doğrulamada kullanılan bazı yöntemler şunlardır:

eID eParaksts: Letonya’da kullanılan, dijital ortamda bir kişinin kimliğini ispat etmeye yarayan, kişisel elektronik imza.
Smart-ID: Bir kişinin kim olduğunu ispatlamaya yarayan, biyometrik verilerle birlikte kimlik veya pasaport bilgilerini de içeren bir tür dijital kimlik uygulaması.
Mobil uygulama: Her bankanın kendine özgü bir mobil uygulaması vardır. Görüntülü görüşme ve selfie veya video çekmek suretiyle kimlik bilgilerinin doğrulanmasında kullanılır.
Bazı bankalar geçici oturum izni dışında çalışma vizesi (D vize), AB Mavi Kart, işe alma sözleşmesi, gelir durumunu gösteren belgeleri ve vergi bilgilerini isteyebilir.⁶

Şahıs hesabı ile ticari hesaplar için istenebilecek belgeler değişiklik gösterebilir. Ticari hesaplarda işletmeyle ilgili sicil kayıt belgelerinin yanı sıra hesabı açan kişi veya şirket temsilcisi ile ilgili belgelerin sunulması gerekebilir. Hesap açılmak istenen bankadan daha detaylı bilgi alınabilir.

Türkiye’de kullanılan yeni kimlik kartları ve pasaportlar, çipli ve uluslararası standartlara uygun olduğu için Letonya gibi birçok AB ülkesinde kullanılabilmektedir. Yasal işlemlerde kimlik doğrulama işlemlerini hızlandırmak için Letonya’da yabancıların da alabildiği eID kimlik kartı için başvurulabilir.

Bunların haricinde,

İsterseniz Wise ile geleneksel bankacılık kesintilerine takılmadan Letonya Euro IBAN ve banka hesabı açabilirsiniz.

Buradan referansımla bir Wise hesabı açarak ilk 2 seferde ücretsiz gönderim hakkı, diğer gönderimlerinizde Alman bankalarına göre %85 daha uygun gönderimler yapabilirsiniz. https://wise.com/invite/u/birolcakir