Ana içeriğe atla

Avusturya İşçi Vizesi Denklik Alma İşlemleri

 Ortaokul ve Lise Diplomalarının Denkliği

Avusturya'da yabancı diplomaların denkliği için farklı kriterler esas alınmaktadır. Diplomaların tanınmasında devletlerarası anlaşmaların önemli rolü bulunmaktadır. Avusturya İş Piyasası'na erişimin sağlanması için AB Üyesi ülkeler ve İsviçre'deki bir yükseköğretim kurumundan alınan diplomalar için bir denklik başvurusunda bulunulmasına gerek yoktur. Bu ülkelerden alınan diplomalar genellikle Avusturya diplomasına eşdeğer sayılmaktadır. 


Lisans Yüksek Lisans ve Doktora Diplomalarının Denkliği

Avusturya'da lisans, yüksek lisans ve doktora diplomalarının denkliği, denkliği yapılması istenilen bölümün mevcut olduğu devlet üniversiteleri ve yüksekokulları tarafından yapılmakta ve ilgili alanda verilen denklik ile yabancı diplomalar, Avusturya diplomaları ile eşdeğer sayıldığı için aynı hakları sağlamaktadır. Denklik yaptıran kişi, Avusturya akademik unvanını kullanma ve mesleğini Avusturya'da icra etme hakkı kazanmaktadır.

Ustalık Uzmanlık Belgeleri Denkliği

Buna karşın, özel sektörde (örneğin bankacılık) denkliğe gerek yoktur. Yurt dışında bu alanda alınan eğitimin Avusturya'dakine eşdeğer olup olmadığına işveren karar vermektedir.

Başvuru sahibi denkliğini yaptırmak istediği bölümün bulunduğu herhangi bir üniversite veya yüksekokula başvurabilmektedir. Ancak aynı denklik başvurusu sadece bir üniversiteye yapılabilmektedir.

Yükseköğretim alanında uluslararası denklik konularında ilk başvuru, Avusturya Eğitim Bakanlığı nezdinde kurulan Ulusal Akademik Denklik Bilgi Merkezleri ENIC NARIC AUSTRIA'ya yapılmaktadır. Bu kurum, denklik işlemleriyle ilgili bilgi sağlamanın yanı sıra yurtdışı yükseköğretim derecelerini de değerlendirmektedir. Aaşağıdaki linkten ENIC NARIC AUSTRIA'ya ulaşabilirsiniz.

ENIC-NARIC


avusturya denklik