Ana içeriğe atla

Avusturya'da Banka Hesabı Açmak

 Yabancıların Avusturya’da banka hesabı açmak için sunması gereken belgeler şunlardır:


Kimlik belgesi (pasaport gibi);
İkamet belgesi
Başvuru sahibinin çalıştığını gösteren belge.
Başvurunun tamamlanmasının ardından banka kartının dört iş günü içerisinde kişiye ulaşması beklenir.⁴

Avusturya'daki birçok banka, çeşitli hizmetler için ücret almaktadır.

Ancak, son dönemde yaygınlaşan mobil bankacılık sayesinde bu tür ücretleri içermeyen hesap seçenekleri de bulunabilir.

Avusturya bankaları
Avusturya’nın en büyük yedi bankası ve pazar payları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Banka Pazar Payı
UniCredit Bank Austria AG %11,75
Erste Group Bank AG %8,65
Raiffeisen Bank International AG %8,48
Bawag P.S.K. %5,58
Raiffeisenlandesbank Oberösterreich AG %4,85
Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG %4,20
Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien AG %2,81
Tablodaki bilgiler, 29.07.2023 tarihinde TheBanks.eu’dan alınmıştır.

Ülke internet bankacılığı konusunda oldukça gelişmiştir ve bu konuda çeşitli seçenekler sunmaktadır.

Avusturya’da banka hesabı açma süreci
Avusturya’da banka hesabı açmak isteyen yabancı başvuru sahibinin yukarıda sıralanan belgelerle birlikte bir bankaya gitmesi gerekir. Bankaya hesap açma talebini ilettiğinde başvuru sahibine gerekli formlar verilir.

Banka temsilcisi doldurulan formları işleme koyduğunda, başvuru sahibine bankanın hizmetleri ve hesap detayları hakkında bilgi veren bir karşılama paketi sunulur ve iletişim için bir banka temsilcisi atanır.

Bankaya göre değişiklik göstermekle birlikte, banka kartları genellikle birkaç gün içinde posta yoluyla gönderilir. İleride ihtiyaç duyulabileceği için banka belgelerinin ve beyannamelerin kopyalarının saklanması önerilir.

Avusturya’da banka hesabı açıldığında sunulan temel hizmetler şunlardır:

Cari hesap (Girokonto)
Banka kartı (Bankomatkarte)
Kredili mevduat hesabı (Dispokredit)
Düzenli ödeme talimatları (Daueraufträge)
Tasarruf hesabı (Sparkonto)
Avusturya’da en yaygın kullanılan hesap türü cari hesaptır. Cari hesap ile banka kartı alındıktan sonra para çekilebilir. Çoğu banka, ülkede üç ay çalışma süresi tamamlanmadan kredi kartı, kredili mevduat veya ATM kartları vermemektedir. Ancak başvuru sahibinin ATM’lerden para çekmesi için bir banka kartı çıkarılır. Her cari hesap sahibine bir hesap numarası (Kontonummer) verilir.

Avusturya’da banka hesabı açmak için gereken belgeler
Ülkede banka hesabı açmak için çoğu durumda şahsi başvuru gerekli olsa da, yabancılar için internet üzerinden başvuru olanağı sağlayan bankalar da vardır. Örneğin, Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien online hesap başvurularını kabul etmektedir. Bu, hesap açtırmak için bankayı şahsen ziyaret etmeniz gerekmediği anlamına gelir.

Banka hesabını internet üzerinden açmak isteyenlerin PostIdent sağlayarak kimlik doğrulaması yapması gerekir. Bu yöntemle kimlik doğrulaması dört şekilde yapılabilir:

eID: Bu seçenekte, kimlik doğrulaması için başvuru sahibinin kişisel bilgileri ve kimlik kartı internet üzerinden gönderilir.
Fotoğraf: Başvuru sahibi internet üzerinden bir fotoğraf dosyası ile yüzünün görüntüsünü içeren bir video dosyası gönderir.
Görüntülü sohbet: Başvuru sahibi kişisel bilgilerini girdikten sonra bir Video-Ident çağrı merkezi temsilcisi ile web kamerası üzerinden görüntülü görüşme yapar. Bu görüşmede kişinin fotoğrafı çekilir ve kimlik bilgileri doğrulanır.
Postane: PostIdent portalı tarafından oluşturulan kişiselleştirilmiş PostIdent belgesiyle başvuru sahibi şahsen bir postane şubesini ziyaret eder. Bu görüşmeyi bir temsilci yönlendirerek süreci tamamlar.
Avusturya'daki bankalar yüksek seviyede güvenliğe sahiptir. Örneğin, internet bankacılığı işlemlerinde SSL şifreleme sistemleri, emniyetli PIN ve TAN numaraları ve işlemleri doğrulamak için tek kullanımlık şifre uygulamaları bulunur.

Bunların haricinde,

İsterseniz Wise ile geleneksel bankacılık kesintilerine takılmadan Avusturya Euro IBAN ve banka hesabı açabilirsiniz.

Buradan referansımla bir Wise hesabı açarak ilk 2 seferde ücretsiz gönderim hakkı, diğer gönderimlerinizde Alman bankalarına göre %85 daha uygun gönderimler yapabilirsiniz. https://wise.com/invite/u/birolcakir