Ana içeriğe atla

Danimarka Eğitim Sistemi

 Danimarka’da eğitim, 15 yaş altındaki bütün çocuklar için zorunlu tutulmaktadır. Zorunlu tutulan sınıflarda temel dersler verilmektedir. Zorunlu eğitimden sonra verilen okula devam etme oranı Danimarka genelinde %82’dir. Danimarka’daki bütün devlet okullarında eğitim, sosyal bir hak olarak ücretsiz ve sınavsız verilmektedir. Danimarka’daki devlet okullarında tüm çocuklar için 10 yıllık zorunlu eğitim sağlanmakta ve zorunlu eğitime devam ederken finansal zorluk yaşayan çocuklara devlet desteği verilmektedir.


OECD tarafından uygulanan uluslararası öğrenci başarı değerlendirme programı (PISA) kapsamında Danimarka okuma kategorisinde 2006 yılında 18; 2009 yılında 22; 2012 yılında 23 ve 2015 yılında 18. sırada yer almıştır. Danimarka PISA fen kategorisinde 2006 yılında 23; 2009 yılında 24; 2012 yılında 25 ve 2015 yılında 21. sırada yer almıştır. Danimarka PISA matematik kategorisinde 2006 yılında 14; 2009 yılında 17; 2012 yılında 20 ve 2015 yılında 12. sırada yer almıştır.

Danimarka’da eğitim aşamaları 

Danimarka’da okul öncesi eğitim
Danimarka’da ilkokul eğitimi
Danimarka’da orta öğretim eğitimi
Danimarka’da lisans eğitimi
Danimarka’da yüksek lisans eğitimi
Danimarka’da doktora eğitimi

1479 yılına dayanan yükseköğretim kurumları ile Danimarka, eğitim alanında köklü bir geleneğe sahiptir. Danimarka'da beş tür kurum vardır. Bunlar üniversiteler, üniversite kolejleri, sanatsal yükseköğretim kurumları, denizcilik eğitim öğretim okulları ve işletme okullarıdır.

Üniversiteler çok çeşitli alanlarda lisans, yüksek lisans ve doktora programları sunmaktadır. Üniversite kolejleri mesleki mesleki kurslar sunarak öğrencileri kariyere hazırlar. Sanatsal kurumlar, sanat ve tasarım dersleri veren uzman okullardır. Denizcilik eğitim ve öğretim kurumları araştırma ve uygulama odaklı kurslar sunar. İşletme akademileri iki yıllık Akademi Mesleği programları ve Profesyonel Lisans dereceleri sunarlar. Danimarka, Bologna Süreci'nin bir parçasıdır. böylece bir Danimarka kurumunda kazandığınız derece uluslararası alanda tanınır.