Ana içeriğe atla

Finlandiya'da Banka Hesabı Açmak

 Finlandiya’da bir banka hesabı açmak için aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacaktır:


Pasaport
Devlet tarafından verilen fotoğraflı kimlik
Adresinizin kanıtı (Su, elektrik faturası)
Varsa kişisel kimlik numaranız
Oturma izni veya vize belgesi

Finlandiya’da banka hesabı açma işlemi ücretsiz olsa da, kaydolduktan sonra aylık yaklaşık 2-3 euroluk bir servis ücreti ödemeniz gerekebilir. Kullandığınız hizmetlere bağlı olarak bu ücret değişebilir.

Finlandiya'da ikamet etmeye başlamadan da bir hesap açabilirsiniz. Birçok banka, bu tür durumlar için özel hesap teklifleri hazırlamıştır. İstenen belge ve formlar bankadan bankaya değişebilir, bu nedenle tercih ettiğiniz banka ile iletişime geçerek bunları kontrol etmeyi unutmayın.

Ülkeye taşındıktan hemen sonra bir banka hesabı açtığınızda ise, hesabınız muhtemelen temel veya kısıtlı özelliklere sahip olacaktır. Bu nedenle çevrimiçi işlemlerden faydalanamayabilirsiniz ve çeşitli bürokratik bankacılık prosedürleriyle uğraşmanız gerekebilir.

Bu kısıtlamalar, ülkede yasal olarak 3 aydan fazla bir süre yaşadıktan sonra kaldırılır. Böylece bütünüyle işlevsel bir banka hesabına sahip olabilirsiniz.

Finlandiya'da banka hesabı açmak için gerekli belgeler
Finlandiya’da bir banka hesabı açmak için aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacaktır:

Kişisel kimlik belgesi: Kişisel kimlik belgesi olarak, pasaportunuz veya Finlandiya kimlik kartınızın bir kopyası kabul edilebilir. Eğer kişisel kimlik belgeniz veya oturma izniniz Finlandiya'da doğrulanamıyorsa, Finlandiya kişisel kimlik koduna sahip olduğunuza dair bir kanıt eklemeniz gerekebilir. Bu kanıt, nüfus kütüğünden alınmış bir belge veya Vergi İdaresinin “Finlandiya'da geçici olarak kalan yabancının kayıt bilgileri” formu olabilir. Oturma izniniz bankacılık hizmetlerini etkinleştirmek için kullanılabilecek bir kişisel kimlik belgesi olarak kabul edilmez.

Finlandiya'daki ikametinizin yasal olduğunu teyit eden belge: Avrupa Birliği dışındaki bir ülkenin vatandaşıysanız, 3 aydan daha uzun süre geçerli olan bir oturma iznine ihtiyacınız olacaktır. AB vatandaşıysanız, ikamet hakkınıza ilişkin bir kayıt belgesine ihtiyacınız olacaktır.

Çalışma veya öğrenci statüsü kanıtı: Finlandiya'da çalışma amacıyla geldiyseniz iş sözleşmenizin bir kopyasını, eğitim amaçlı geldiyseniz öğrenci statünüzü kanıtlayan bir belgeyi dokümanlarınıza ekleyin. Eğer Finlandiya’da kalışınızın ardında aile birleşimi gibi bir neden varsa bu durumu da belgelemelisiniz.

Hesaba yatırılacak fonların kaynağına ilişkin belgeler: Bankalar, hesaba yatıracağınız paranın kaynağını gösteren belgelere de ihtiyaç duyabilirler. Bunun için, mevcut bankanızdaki son 3 aylık hesap işlem dökümünü, makbuzlarınızı ve alım-satım yaptıysanız senetlerinizi hazırlamalısınız.

Banka bilgi formu: Banka tarafından size temin edilecek bilgi formunu dikkatlice ve eksiksiz doldurarak belgeleriniz arasına ekleyin.

Bankanız yukarıdaki belge listesine ek olarak başka dokümanlar da isteyebilir. Bu yüzden işlem öncesinde bankanızı arayarak ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

Formu ve belgeleri göndermeden önce aşağıdakileri kontrol etmeyi unutmayın:

Şahsi banka hesabı açmak için 18 yaşında ve üzerinde olmalısınız.
Banka hizmet ücretlerini ödemek için yeterli paranız olmalıdır. Cari hesap açma ücreti aylık yaklaşık 2,5 eurodur. Dijital hizmetler ise ayda yaklaşık 3 euroya mal olmaktadır.
Finlandiya'daki adres bilgilerinizi Dijital ve Nüfus Veri Hizmetleri Kurumuna kaydettirmeniz gerekmektedir. Adresiniz sadece bir posta adresi değil, kalıcı veya geçici konaklama için olmalıdır.
Kişisel kimlik belgenizin hasarsız olması ve fotoğraftan kolayca tanınabilir olmanız gereklidir.
Başvurmak için kişisel verilerinizi ve adresinizi Finlandiya makamlarına kaydettirmeyi unutmayın. Dijital ve Nüfus Veri Hizmetleri Ajansının (Finlandiya Dijital Ajansı) hizmet noktalarından, Finlandiya Göçmenlik Bürosundan veya yerel bir vergi dairesinden kayıt yaptırabilirsiniz.
Finlandiya'ya AB dışından geldiyseniz, oturma izninizin 3 aydan uzun bir süre için geçerli olması gerekmektedir. AB vatandaşıysanız, Finlandiya'da ikamet etme hakkınızı kaydettirmelisiniz.

Bunların haricinde,

İsterseniz Wise ile geleneksel bankacılık kesintilerine takılmadan Finlandiya Euro IBAN ve banka hesabı açabilirsiniz.

Buradan referansımla bir Wise hesabı açarak ilk 2 seferde ücretsiz gönderim hakkı, diğer gönderimlerinizde Alman bankalarına göre %85 daha uygun gönderimler yapabilirsiniz. https://wise.com/invite/u/birolcakir