PDF DOSYALAR

 HOLLANDA İLTİCA GENEL BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ PDF OLARAK İNDİR

 

LİNKLER

 HOLLANDA İLTİCA KABUL EDİLMEYEN ÜLKELERİ GÖSTEREN DEVLTE RESMİ, LİNKİ

 

 İltica prosedürü

İlticacı olarak Hollanda'da koruma edinebilirsiniz. Bunun için iltica başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. İltica prosedürü esnasında (Hollandaca: asielprocedure) Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Mülteciler Sözleşmesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3. maddesine göre mülteci olup olmadığınızı Hollanda devleti adına araştırır.

Belirli koşullar altında, aşağıdaki durumlarda Hollanda'da iltica oturma izni edinebilirsiniz:

ırkınız, dininiz, uyruğunuz, siyasi görüşünüz veya belirli bir sosyal gruba mensubiyetiniz nedeniyle zulme uğramaktan korkuyor olduğunuzda.

ölüm cezası, işkence veya diğer insanlık dışı muameleden korkuyor olduğunuzda.

geldiğiniz ülkede savaş nedeniyle ayrım gözetmeyen şiddetin kurbanı olmaktan korkuyor olduğunuzda geldiğiniz ülkenizdeki olaylar nedeniyle travmatize edilmiş olduğunuzda.

Dikkat!

Dublin talebi, başka bir Avrupa ülkesinde ve güvenli ülkelerde iltica oturum izni Hollanda'ya gelmeden önce başka bir Avrupa ülkesine mi geldiniz veya başka bir Avrupa ülkesi için vizeniz mi var? O halde Hollanda iltica prosedürü hakkındaki bilgiler sizi ilgilendirmemektedir.

İltica prosedürüyle ilgili tüm broşürlerin bulunduğu sayfada, 'İltica başvurunuzdan hangi ülke sorumludur?' broşürüne gidin. İltica prosedürüyle ilgili tüm broşürleri bu sayfada farklı dillerde bulacaksınız.

Hollanda devleti tarafından güvenli olarak belirlenen bir ülkeden mi geliyorsunuz veya başka bir Avrupa ülkesinde iltica izniniz mi var? Bu durumda iltica prosedürünüz daha hızlı bir şekilde işleme alınacaktır. İltica prosedürüyle ilgili tüm broşürlerin bulunduğu sayfada, 'Basitleştirilmiş iltica başvurusu' adına broşürüne gidin. İltica prosedürüyle ilgili tüm broşürleri* bu sayfada* farklı dillerde bulacaksınız.

İltica için nereye başvuruyorsunuz?

Hollanda'ya kara yolu üzerinden giriş yaptıysanız ve iltica başvurusunda bulunmak istiyorsanız Ter Apel'e gitmelisiniz. Hollanda'nın her yerinde, Ter Apel'e seyahat etmek için polisten bir bilet (bir toplu taşıma günlük bileti) edinebilirsiniz. Schiphol Havaalanına veya bir Hollanda limanına vardığınızda, Koninklijke Marechaussee'ye başvuruda bulunun. Bundan sonra kapalı bir barınma yerine (Justitieel Complex Schiphol) götürüleceksiniz. İltica prosedürüyle ilgili tüm broşürlerin bulunduğu sayfada, 'İltica başvurunuz' adına broşürüne gidin. Sınır Prosedürü hakkında bilgiler. İltica prosedürüyle ilgili tüm broşürleri bu sayfada farklı dillerde bulacaksınız.

Hollanda'ya vardıktan sonra: kayıt aşaması

İltica başvurusunda bulunduktan sonra kayıt aşaması başlar. Kayıt aşaması genelde 3 gün sürer. Mesela kalabalık olduğu için bazen biraz daha uzun sürer.

Kayıt aşamasında kayıt formunu dolduruyorsunuz. Bu form ile IND'ye halihazırda senin hakkında önemli bilgiler gönderilir. İçinde örneğin, ikamet yeriniz, aileniz ve seyahatiniz hakkında sorular vardır. Ayrıca neden iltica başvurusunda bulunduğunuzu da kısaca yanıtlarsınız. IND bu bilgileri iltica prosedürünüzün nasıl ilerleyeceğini belirlemek için kullanır.

Daha sonra kişisel verileriniz kaydedilecektir. Fotoğraflarınız ve parmak izleriniz alınacak, kıyafetleriniz ve bagajınızda arama yapılacak. Telefonunuz da alınıp incelenecektir. Bu size en kısa sürede geri verilecektir.

Son olarak IND ile ilk görüşmeniz vardır, kayıt sorgulaması IND çalışanı size ikamet yeriniz, aileniz, belgeleriniz ve Hollanda'ya seyahatiniz hakkında sorular soracaktır. Verdiğiniz cevaplar önemlidir, bu yüzden eksiksiz ve titiz olun. Ve neden Hollanda'ya iltica başvurusunda bulunduğunuz hakkında da anlatmanız gerekmektedir. IND'nin bu konuda daha fazla soru sormayı amaçlamamaktadır. IND bu bilgileri sadece doğru prosedürü planlayabilmek için kullanır.

İltica prosedürünüz için hazırlanın

Kayıt aşamasından sonra dinlenme ve hazırlık dönemi başlar. Bu süre yaklaşık altı gün sürer ancak, daha uzun da sürebilir. Barınma merkezinde son çalışma yöntemin ne olduğu size duyurulacaktır. Her halükârda, bir sağlık kontrolünden geçeceksiniz. IND, sorgulamalar sırasında düzgün bir şekilde açıklamada bulunabilmenizin mümkün olup olmadığını değerlendirmek için bu sağlık kontrolünü kullanacaktır.  Son olarak avukatınızla tanışacaksınız. Bir AZC'de kalıyorsanız, avukatınızla ilk görüşme onun ofisinde yapılacaktır. Avukatınıza gidebilmek için size bir bilet verilecektir. Avukat, iltica prosedürünüz boyunca size rehberlik edecek ve bir sonraki görüşmeye hazırlanmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca avukatınızla kayıt görüşmesini ve hata görüp görmediğinizi veya ekleme yapmak isteyip istemediğinizi görüşeceksiniz. Avukat size devlet tarafından tahsis edilir ancak, avukat bağımsızdır. 

İltica Prosedürünün başlaması

Dinlenme ve hazırlık dönemi sonrasında iltica prosedürünüz başlar. Devlet kuruluşu IND, iltica oturum izni koşullarını karşılayıp karşılamadığınızı veya soruşturma için daha fazla zamana ihtiyaç olup olmadığını altı veya dokuz gün içinde değerlendirecektir. İltica prosedürünün nasıl geçtiğini aşağıda okuyabilirsiniz.

Gün 1: ayrıntılı görüşme

Bir IND çalışanı ile yapılan ikinci görüşmeye 'ayrıntılı görüşme' denir. Bu önemli bir görüşmedir zira bu görüşmede neden kaçmış olduğunuzu ayrıntılı olarak açıklayabilirsiniz. Kaçma nedeniniz ile ilgili yara izi, fiziksel veya psikolojik şikâyetleriniz varsa bunu IND çalışanına bildirmeniz önemlidir. Başınıza gelenler konusunda dürüst, eksiksiz ve net olun.

İltica prosedürü esnasında tüm aile üyelerinin hikâyesinin anlatılması önemlidir. Kaçmak için kendi sebepleri olduğunda çocukların hikâyelerinin anlatılması da önemlidir. 

Gün 2: ayrıntılı görüşmenin görüşülmesi

Avukatın ayrıntılı görüşmenin raporunu seninle kontrol edecektir. Noksan veya yanlış bir husus olduğunda, avukatınız bu durumu IND'ye bir mektupla bildirecektir.

Gün 3: öngörülen karar

IND, iltica oturum izni koşullarını yerine getirip getirmediğini değerlendirecektir. Üç seçenek vardır:

Sana bir oturum izni verilecektir

IND bir mektupta araştırma için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu bildirmektedir. Başvurunuz artık Uzatılmış İltica Prosedüründe işlenmektedir.

IND'nin size iltica başvurunuzu hangi nedenlerle reddetmeyi öngördüğünü belirten bir mektup gönderecektir.

Gün 4: görüş

Öngörülen reddedilmeyi avukatınızla görüşürsünüz. Birlikte, öngörüşe katılmama nedenlerinizi içeren bir mektup düzenleyebilirsiniz. Bu mektup "görüş" olarak anılır.

Gün 5 ve 6: karar

IND, iltica başvurunuz hakkında bir karar verecektir. Bu durumda üç seçenek vardır:

IND sizi bir ilticacı olarak tanımaktadır. Size beş yıllık bir oturum izni verilecektir.  Bazen iltica prosedürü 6 değil 9 gün sürmektedir. Fazladan süre, IND'nin daha fazla zamana ihtiyaç duyacağını düşündüğü karmaşık iltica başvuruları içindir. Ayrıca zihinsel veya fiziksel sorunlar nedeniyle daha fazla ilgiye ihtiyaç duyan ilticacılar içindir.

IND'nin araştırma için daha fazla zamana ihtiyacı vardır. Başvurunuz artık Uzatılmış İltica Prosedüründe işlenmektedir. Bir karar, altı ay içinde çıkmaktadır.

IND, iltica oturum izni koşullarını karşılamadığınız kanaatinde olmayı sürdürmektedir. IND'den size iltica başvurunuzun neden reddedildiğini ve Hollanda'yı terk etmeniz gerektiğini belirten bir mektup gönderilir. Avukatınız IND'nin kararına karşı mahkemede itiraz edebilir. Mahkeme de olumsuz karar verdiğinde, Hollanda'yı terk etmeniz gerekir. 

 

Barınma

İltica prosedürünüz esnasında barınma ve yaşam masrafları ödeneği alma hakkınız vardır. COA'nın bir ilticacı merkezinde (AZC) veya Justitieel Complex Schiphol'da kalacaksınız. İltica oturum izni aldığınızda, bir ev alana kadar barınma merkezinde kalabilirsiniz. İltica başvurunuz reddedildiğinde, barınma hakkınız sona erer. Reddedilme nedenine bağlı olarak, barınma merkezini birkaç gün içinde terk etmelisiniz.

Müteakip Başvuru

Tüm yasal imkânları tükettiğinizde, müteakip bir iltica başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu husus bazen HASA olarak da anılmaktadır: tekrarlanmış bir iltica başvurusu.

Yeni gerçekler/şartlar

Müteakip başvurunun olumlu bir sonuca ulaşma ihtimali için, yeni gerçekler veya şartlar söz konusu olmalıdır: Bunlar, önceki iltica prosedürünüz esnasında sunmamış olduğunuz yeni bilgilerdir. Bu hususlarla ilgili olarak durumunuzu veya geldiğiniz ülkedeki durumu değiştiren olayları aklınıza getirebilirsiniz. Veya sizinle ilgili olan politikadaki değişiklikler.

İyi bir hazırlık ve avukat

Bir müteakip başvurunun iyi şekilde hazırlanması gerekmektedir. Örneğin, destekleyici belgeler orijinal ve tercüme edilmiş olarak sunulmalıdır. Bu nedenle her zaman yardımcı olabilecek bir avukat isteyin. Müteakip başvurunuzu Ter Apel'de yapabilirsiniz. Başvuru formunu doldurana ve destekleyici orijinal belgelere ve çevirilere sahip olana kadar Ter Apel'e seyahat etmeyin.