Ana içeriğe atla

Lüksemburg'da Banka Hesabı Açmak

 Lüksemburg’da banka hesabı açmak için vatandaşlık veya ikamet şartı aranmaz.


Bir banka hesabına sahip olmak finansal kaynaklarınızı yönetmeyi kolaylaştırabilir, günlük hayatınızda tasarruf yapmanızı sağlayabilir. Banka hesabınızla faturalarınızı ödeyebilir veya kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. 

Bazı durumlarda, ülkeye gelmeden önce banka hesabı açmak veya en azından hesap açma hazırlıklarına başlamak mümkündür. Aşağıdakilerden birine sahipseniz ülkeye taşınmadan önce banka hesabı açabilirsiniz:

Lüksemburg işe giriş sözleşmesi
Lüksemburg’da ikametgah belgesi
Lüksemburg’daki bir üniversite programına kabul
Lüksemburg’da kazanılan gelir (örneğin, maaş veya kira geliri)
Bazı bankalar online hesap açmanıza izin verebilir. Mevcut bankanızın ülkede şubeleri varsa taşındığınızda hesabınızı yeni adresinize transfer etmeniz de mümkün olabilir.

Başka bir seçenek ise taşınmadan önce yabancılara özel bir banka hesabı açmaktır. Lüksemburg’daki bazı bankalar yabancılara özel hesap hizmeti sunmaktadır. Genelde pasaport gibi bir kimlik belgesinin yanı sıra güncel adresinizin ayrıntıları istenir.

Lüksemburg bankaları
Lüksemburg’da birçok banka mevcuttur. Bu bankaların çeyreği yabancı bankaların şubeleridir. Yabancı bankaların çoğu Almanya, Fransa ve İsviçre menşeilidir. Ülkede çok sayıda yatırım bankası mevcuttur.

Banque Centrale du Luxembourg, ulusal merkez bankasıdır. Bankacılık ve finansal hizmetleri ise Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) denetler.

Lüksemburg’da banka hesap türleri şunlardır:

Vadesiz mevduat hesapları: Bankalar genelde birçok vadesiz mevduat hesabı seçeneği sunar. Bazı bankalar birkaç kişiye ait olan birleşik hesaplar da açabilir. Bu hesaplara sıklıkla banka veya kredi kartı, kredi veya yatırım seçenekleri, hatta belli restoranlarda veya eğlence etkinliklerinde indirimler de dahildir.
Yatırım hesapları: Yatırım hesapları genelde faiz vergisini içerir ama bazı birikimler bu vergiden muaf olabilir. Örneğin, bir ev için birikim yapmak üzere açılan hesapların vergi muafiyeti dahil çeşitli avantajları olabilir. Öğrenciler, çocuklar ve 30 yaş altı yeni müşteriler de bazı indirimlerden faydalanabilir.
Offshore hesaplar: Ülkede yaşayanların ve ülke dışında yaşayanların (sınır ötesi çalışanların) yanı sıra başka müşteriler de yüksek gizlilik seviyesi ve şirketler için elverişli vergi koşullarından dolayı Lüksemburg’un sunduğu bu hizmeti tercih edebilmekte.

Lüksemburg’da banka hesabı açma süreci
Lüksemburg’daki birçok bankada bireysel hesap veya şirket hesabı açabilirsiniz. Şirket hesapları genelde şirketin boyutuna ve türüne göre değişiklik gösterir. Bazı bankalar ülkedeki startuplara ve küçük ölçekli şirketlere uygun olacak özel teklifler sunabilir.

İşletme hesabınızı açmak için izlenecek adımlar ve gereklilikler işletme tipinize bağlıdır. Serbest çalışansanız veya şahıs şirketiniz varsa süreç bireysel hesap açmakla benzerdir. Bir işletme adına, adrese ve bireysel hesapla aynı belgelere ihtiyacınız vardır.

Limited ve anonim şirketler için şirket sicil ayrıntıları ve yönetim kadrosunun detayları gibi belgeleri temin etmeniz gerekir. Bankacılık masrafları geniş ölçekli ve limited şirketler için daha fazla olabilir.¹

Ülkede çocuklarınız için de banka hesabı açmanız mümkündür. Teklifler bankalar arasında değişiklik gösterebilir ancak genellikle vadesiz mevduat hesapları ve birikim hesapları açılabilmektedir. Bazı bankalarda yaş limiti mevcuttur.

Çocuklarınızın adına hesap açmak istiyorsanız ilk adımınız bulunduğunuz bölgedeki banka şubeleriyle iletişime geçerek böyle bir şeyin mümkün olup olmadığını sormak olacaktır. Mümkünse muhtemelen şubeyi ziyaret etmeniz ve şu belgeleri sunmanız gerekecektir:¹

Çocuğunuzun kimlik kartı ve ikametgahı
Sizin kimlik kartınız ve ikametgahınız
Ek belgeler sağlamanız gerekebilir.

Lüksemburg’da banka hesabı açmak için gerekli belgeler
Lüksemburg’daki bankaların birçoğu hesap açmak için bizzat şubeye gitmenizi şart koşacaktır. Online hesap açabiliyorsanız veya ülke dışından yabancı hesabı açıyorsanız genelde gerekli belgelerin posta ile ya da taranarak gönderilmesi istenir.

Lüksemburg’da banka hesabı açmak için genellikle aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacaktır:¹

Geçerli bir kimlik belgesi, örneğin pasaport veya ulusal kimlik kartı
Lüksemburg’da ikametinizi kanıtlayacak belge, örneğin fatura (veya yabancı hesabı açıyorsanız ülke dışında bir adres)
Şu belgeleri sunmanız da istenebilir:¹

Lüksemburg’da işe alım akdi veya gelir kanıtı, özellikle de kredi kartı istiyorsanız veya düzenli fon biriktirmenizi gerektiren bir hesap açacaksanız
Vergi numarası

Bunların haricinde,

İsterseniz Wise ile geleneksel bankacılık kesintilerine takılmadan Lüksemburg Euro IBAN ve banka hesabı açabilirsiniz.

Buradan referansımla bir Wise hesabı açarak ilk 2 seferde ücretsiz gönderim hakkı, diğer gönderimlerinizde Alman bankalarına göre %85 daha uygun gönderimler yapabilirsiniz. https://wise.com/invite/u/birolcakir