Ana içeriğe atla

Portekiz'de Banka Hesabı Açmak

 “Portekiz’de neden banka hesabı açmam gerekiyor?” diye düşünebilirsiniz.


Portekiz’de banka hesabı açarak:

Uluslararası para transferi gerçekleştirebilirsiniz.
Tüm ödemelerinizi (vergi, sigorta, fatura vb.) internet bankacılığını kullanarak yapabilirsiniz.
Faturalarınız için otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.
ATM’lerden para çekebilirsiniz.
Banka kartınızı alışverişlerde kullanabilirsiniz.
Birçok Avrupa ülkesinde banka hesabı açabilmek için ülkede ikamet etmek ve banka şubesine gidip bizzat başvuru yapmak gerekir. Portekiz de bu ülkelerden biridir.

Portekiz’de banka hesabı açmak için öncelikle ülkede ikamet ettiğinizi kanıtlamanız gerekir. Bunu kira sözleşmesi veya herhangi bir faturayla belgeleyebilirsiniz.

Sonrasında Portekiz’de devlet hizmetlerinde ihtiyaç duyacağınız NIF (Número de Identificação Fiscal) olarak bilinen Portekiz vergi numarasına sahip olmanız gerekiyor.

NIF numaranızı yerel vergi dairesine (finanças) giderek alabileceğiniz gibi herhangi bir işletmeden (dükkan, mağaza, restoran vb.) bu numarayı sizin için online olarak almasını isteyebilirsiniz. Kişiler, kendileri online başvuru yapamıyor ancak bir işletme sahibi bunu sizin adınıza yapabiliyor. Başvuru sitesinin Portekizce olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Portekiz’de banka hesabı açmak için gerekebilecek şeyler aşağıdaki gibidir:

Pasaport
NIF numaranız
Adres beyanı
Gelir belgesi (maaş bordrosu veya istihdam mektubu)
SMS teyidi için telefon numarası
Bunlara ek olarak bazı bankalar hesap açılışında belirli bir depozito yatırmanızı isteyebilir. Bu miktar 250-300 euro civarında olabilir.

Ülkede banka hesabı açabileceğiniz birçok yerel ve uluslararası banka bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

Caixa Geral de Depósitos
Millennium BCP
Santander
Novo Banco
Banco BPI
Banco Santander Totta
Deutsche Bank
Abanca
Barclays
Bankalar hesabınız için aylık veya yıllık işletim ücreti isteyebilir. Bankanızı seçerken hesap işletim ücretleri veya uluslararası para transfer masrafları hakkında bilgi almanız önerilir.

Portekiz’de “Multibanco” adında bankalar arası ağ sistemi mevcut. Bu sistem birçok bankanın müşterisine Multibanco ortak ATM’lerinden herhangi bir ücret ödemeden 7/24 para çekme şansı sunuyor.

Bunların haricinde,

İsterseniz Wise ile geleneksel bankacılık kesintilerine takılmadan Portekiz Euro IBAN ve banka hesabı açabilirsiniz.

Buradan referansımla bir Wise hesabı açarak ilk 2 seferde ücretsiz gönderim hakkı, diğer gönderimlerinizde Alman bankalarına göre %85 daha uygun gönderimler yapabilirsiniz. https://wise.com/invite/u/birolcakir