Türkiye’den Singapur’da banka hesabı açmak
Bir yabancı olarak Singapur’da banka hesabı açmak için gerekli belgeler vardır. Bu belgelerde bankalara göre değişiklikler olabilir. Hesap açma işlemlerinizi size en yakın şubeye şahsen başvurarak yapabilirsiniz.

Genel anlamda istenilenler:

Kimlik bilgilerinizi ispatlayan pasaport veya kimlik kartı (nüfus cüzdanı)
Çalışma (Employment Pass veya S Pass) veya öğrenci (Student Pass) vizeniz, çalışanlar için IPA ve ACRA belgeleri de kabul edilir
Referans mektubu (bazı bankalar talep edebilmektedir)
İkametgahınızı ispatlayan telefon veya kamu hizmetleri (elektrik, su vb.) faturaları
18 yaşından büyük olmak
Bu belgelere ek olarak yeni belgeler talep edilebilir. Bu yüzden başvurmak istediğiniz bankadan detaylı bilgi alabilirsiniz. Bankalar yapacağı incelemeler sonrasında hesap açılışına onay verecektir.

Online bankacılık, tüm dünyada olduğu gibi Singapur’da da oldukça yaygındır. Ülkeye gelen yabancıların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak hesap açmalarına imkan tanınmaktadır. Birçok banka için kalıcı oturum iznine veya bir vizeye (çalışma, öğrenci) sahip olmak ön koşuldur.

Hesap açma işlemleri online olarak yapılabilse de belgelerin doğrulanması adına şubeye şahsen başvurmanız gerekebilir. Her banka farklı belgeler talep edebilir veya açılış sürecini farklı yönetebilir. İşlemler öncesi ilgili bankadan bilgi almanız yararınıza olabilir.

Singapur’un ünlü bankalarından DBS özelinde online hesap açılışında neler istendiğine kısaca değinelim.

Yabancı çalışanlar için:

Pasaport
Çalışma vizesi (Employment Pass) veya İş Gücü Bakanlığından onaylı IPA belgesi
İkametgah bilgilerini gösteren belgelerin fotokopisi (IPA belgesi, çalışma izin belgeleri, iş teklifi veya işe kabul mektubu, en son maaş bordrosu, telefon veya diğer faturalar vb.)
Yabancı öğrenciler için:

Pasaport
Üniversite kayıt belgesi/öğrenci kartı (ICA onaylı IPA belgesi dahil)
Okuldan alınmış kabul mektubu
İkametgah bilgilerinizi ispatlayacak belgelerin fotokopisi (faturalar, kredi kartı ekstresi vb.)
Online hesap açılışı sırasında istenen belgeleri, size gönderilen SMS’te yer alan adrese e-posta yoluyla 3 gün içinde göndermeniz gerekir.

Bankadan bankaya değişen ücretler ve yatırmanız gereken başlangıç mevduatı söz konusu olabilir. Örneğin, UOB³ ve OCBC⁴ bankaları, cari hesaplar için ilk açılışta 1.000 SGD yatırmanızı, aylık bakiyeniz 3.000 SGD altına düşerse 7,5 SGD ödemenizi talep eder.

Türkiye’den Singapur’da banka hesabı açmak istediğinizde bu ön koşullar sizin için de geçerli olacaktır.

İşlemlerinizi online olarak tamamlasanız bile banka şubesine şahsen başvurmanız istenebilir. Ayrıca hesabınıza belli bir miktarda para yatırmanız ve bakiyeniz olması gereken limitin altına düştüğünde ücret ödemeniz gerekebilir.

Tüm bu evrak hazırlama sürecinden, ödemeniz gereken ücretlerden ve bakiyenizde para tutma zorunluluğundan kurtulabilirsiniz. Üstelik bu işlemi Türkiye’den gerçekleştirebilirsiniz.

Singapur banka çalışma saatleri
Singapur’da bankalar 09.30 ile 15.00 arası çalışmaktadır. Sabah 08.30’da açılan bankalar görmek de mümkündür. Dijital bankacılık kanalları 24 saat açıktır. Bankalar hafta içi çalışır ve çoğu banka cumartesi ve pazar kapalıdır. Hafta sonu yapılan birçok işlem pazartesi gününe aktarılır. İstisnai olarak 31 Aralık’ta bankalar 11.30’da kapanır.

Bunların haricinde,

İsterseniz Wise ile geleneksel bankacılık kesintilerine takılmadan Singapur Doları IBAN ve banka hesabı açabilirsiniz.

Buradan referansımla bir Wise hesabı açarak ilk 2 seferde ücretsiz gönderim hakkı, diğer gönderimlerinizde bankalara göre %85 daha uygun gönderimler yapabilirsiniz. https://wise.com/invite/u/birolcakir