Ana içeriğe atla

Yunanistan'da Banka Hesabı Açmak

Türkiye’den Yunanistan’da banka hesabı açmak
Yunanistan’a yerleşmeyi düşünüyor ya da orada bir iş bulmuş olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda finansal işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için Yunanistan bankalarından birinde hesap açmanız gerekebilir.

Türkiye’de yaşayanlar ve Avrupa Birliği’nde oturum izni olmayanlar için Yunanistan’da bir bankada hesap açmak teknik olarak mümkün. Ancak bunun için vaktinizi ayırıp gerekli birçok belgeyi toplamanız ve prosedürleri yerine getirmeniz gerekiyor.

Yunanistan’da hem uluslararası hem de yerel bankalar faaliyet göstermekte. Bu bankalar adınıza gerçekleştirdikleri finansal işlemler için sizden farklı ücretler ödemenizi isteyebilir.

Örneğin, bankanızın kendi ağında olmayan bir ATM’den para çekmeniz durumunda yüksek bir masraf ödeyebilirsiniz. Bu nedenle hesabınızı açacağınız bankayı seçerken şube ve ATM sayısını araştırabilir, kurumsal web sitelerinden işlem ücretlerini öğrenebilirsiniz.

İster global ister ulusal bir banka olsun, kurumlardan istenen belgeler ve izlenen prosedürler her iki banka türü için de oldukça benzer.

Yunanistan’da herhangi bir bankada hesap açmak için gerekli belgeler şunlardır:

Pasaport
AFM numarası: Arithmo Forologiko Mitro’nun kısaltması olan AFM, Yunanistan vergi numarasıdır. AFM’yi Yunanistan’daki herhangi bir vergi dairesinden veya yabancılar vergi dairesinden alabilirsiniz.
Yunanistan telefon numarası: Ev, faturalı cep telefonu veya kontörlü cep telefonu numarası olabilir.
İkametgah belgesi: Türkiye’deki adresinizi gösteren belge orijinal olmalı ve Yunanca’ya yeminli tercümesi yapılmalı.
İş durum belgesi: İşletme sahibi olduğunuzu veya sigortalı çalışan olduğunuzu gösteren belge.
Fatura: Türkiye’de adınıza kayıtlı herhangi bir cep telefonu, elektrik, doğalgaz veya su faturası.
Bunlardan ikametgah ve iş durum belgesi için apostil onayı gerekiyor. Apostil onayı, Türkiye’de valilik ve kaymakamlık tarafından veriliyor.

Birçok banka, hesap açma işleminde depozito olarak hesabınıza belirli bir ücret yatırmanızı isteyebilir. Bu rakam genel olarak 250 euro civarındadır.¹

Peki, online olarak Yunanistan’da banka hesabı açmak mümkün mü? Maalesef, online olarak Yunanistan’daki herhangi bir bankada hesap açamıyorsunuz. Bu işlem için bizzat banka şubesine gidip belgelerinizi ibraz etmeniz ve bazı belgeleri imzalamanız gerekiyor.

Bunların haricinde,

İsterseniz Wise ile geleneksel bankacılık kesintilerine takılmadan Yunanistan Euro IBAN ve banka hesabı açabilirsiniz.

Buradan referansımla bir Wise hesabı açarak ilk 2 seferde ücretsiz gönderim hakkı, diğer gönderimlerinizde bankalara göre %85 daha uygun gönderimler yapabilirsiniz. https://wise.com/invite/u/birolcakir